nedjelja, 12. studenoga 2017.

Diana Spencer



Slikovni rezultat za diana spencer
Diana Spencer

Diana Spancer se rodila 1. srpnja 1961. godine, bila prva supruga britanskog prijestolonasljenika, Charlesa, princa od Walsa.

 Na Charlesu se vršio pritisak, da se oženi kako bi osigurao nasljednika. Već je bio u svojim tridesetima kada je upoznao trinaest godina mlađu Dianu. Jedini uvjet  koji mu je majka (Elizabeta II.) postavila pri odabiru bio je da mora biti protestantkinja i da bude kraljevskog ili bar plemićkog roda. Diana je radila u Londonu kao dadilja, što je kraljici ispunilo očekivanja. Charles i Diana su se zaručili  14. veljače 1981. godine, a vjenčali su se 29. srpnja 1981. u katedrali  St Paul's, a ne u Westiminsterskoj opatiji, što je tradicija zato što je nije imala dovoljno mjesta. Vjenčanje je pratilo 750 milijuna ljudi. Prvu bračnu noć su proveli u zamku lorda Mountabattena, u čast Charlesovih roditelja koji su isto tu proveli prvu noć. Rodila je dvoje djece princa Williama i princa Henry. 21. srpnja 1982. godine je Diana promjenila tradiciju da se više ne rađa Buckinghamskoj palači. Krajem 80-ih se otkriva da brak princa i princeze od Welsa propada. Na početku su mediji sve zataškavali bračne probleme. Diana je imala romansu sa  Jamesom Hewittom, a Charles sa Camillom Parker Bowles (oboje su to priznali). Diana je Charlesa prevarila s još četiri muškaraca. Kraljica nije kaznila ni Charlesa ni Dianu, iako je to veleizadaja, a kazna za veleizdaju je smrt već 666. godina. Nakon svih preljuba i problema u braku Diana i Charles su se razveli 28. kolovoza 1996. godine. 

Na sudu Diana je dobila 17,000,000 funti, zajedno sa zabranom o daljnjem raspravljanju o njihovom razvodu. Kraljica je donijela odredbu da svim bivšim supružnicima oduzima pravo oslovljavanje sa „Vaše Kraljevska Visosti“. No kraljica je i dalje priznavala Dianu kao člana kraljevske obitelji; ona je bila majka njenih unuka, od kojih će jedan postati kralj. Diana nakon razvoda postaje aktivni član organizacije Crveni križ. U nekim intervjuima je rekla da se divi  pjevačici Madonni i  britanskoj političarki Margaret Thatcher, zbog njihovih uspjeha, te Majci Tereziji, zbog njene posvećenosti humanitarnom radu. Diana je svojim ponašanjem uvijek šokirala javnost:
Ø Držala je bolesnika oboljelog od kopnice (SIDA) iako se smatralo da je ta bolest prenoviva dodirom
Ø Hodala je po minskom polju u Angoli
Ø Sastala se sa žrtvama mina u BiH

1997. godine Diana je dobila Nobelovu nagradu zbog pomaganja u čišćenju minskih polja.Umrla je 31. kolovoza 1997. godine u automobilskoj nesreći pri velikoj brzini, bježeći od novinara s Dodijem Al Fayadom. Henri Paul je izgubio kontrolu nad vozilom i udario trinaesti stup tunela. Diana je još bila živa, te je prevezena u bolnicu Pite-Salpetriere, i to tek dva sata nakon nesreće. Umrla je u 4:00 sata ujutro. Jedini tko je preživio je Dodijev tjelohranitelj, Trevor Rees- Jones.

.




1 komentar:

Alfred Nobel

Alfred Nobel punim imenom Alfred Bernhard Nobel rođen je u Stockholmu, 21. listopada 1833. godine. Bio je švedski kemičar, pronalazač, ...